Bakan Şimşek: 2026 yılında tek haneli enflasyona dönmüş olacağız

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Almanya’nın Düsseldorf kentinde düzenlenen 8. Türk-Alman İktisat Günü‘nde konuştu.

Türkiye hem büyük bir iktisat hem de son 20 yılda performansı güçlü bir iktisat. Dünyada büyük bir borç sorunu var. Faizler yüksek o nedenle borçluluğun düşük olması büyüme açısından değerli. Almanya bu bahiste tabi en disiplinli ülkelerden bir tanesi. Türkiye’nin toplam borcu yani özel bölüm, hane halkı, şirketlerin, finans bölümünün, devletin toplam borcunun ulusal gelire oranı yüzde 108, bizim üzere gelişmekte olan ülkelerde bu oran yüzde 255. Dünyada da yüzde 330’un üzerinde.
Bizim en büyük önceliğimiz fiyat istikrarı. Yani enflasyonun tek haneye düşürülmesi, mali disiplin ve tabiki yapısal dönüşüm. Yapısal dönüşümden kastettiğimiz yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve endüstride dönüşüm. Bütün bunlar bize daha yüksek sürdürülebilir büyüme imkanını artıracak.
Türkiye’nin enflasyonu maalesef epey yüksek. Mayıs ayında yüzde 70’in üzerinde bir enflasyonla tepeyi bulacağız. Daha sonra uygulamaya koyduğumuz programla birlikte enflasyon süratli bir halde düşecek ve 2026 yılında biz tekrar tek haneli enflasyona dönmüş olacağız. Uzun bir seyahat lakin başaracağız. Zira güzel bir programımız var.
Bütçe açığı sarsıntı nedeniyle geçen sene çok arttı. Sarsıntı hariç bütçe açığımız yüzde 1,6 ulusal gelire oran olarak. Maastricht Kriterleri ile uyumluyuz. Ancak sarsıntıdan ötürü yüzde 5,2. Geçen sene çok önlem aldık. O önlemleri almasaydık bütçe açığı çok daha yüksek olacaktı. Biz önümüzdeki yıllardan itibaren bütçe açığını sarsıntı tesiri dahil kalıcı olarak yüzde 3’ün altına düşüreceğiz. Borcun da ulusal gelire oranını yüzde 35’in altında tutacağız. Yani Maastricht Kriterleri ile uyumlu olacağız.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bakan Şimşek: 2026 yılında tek haneli enflasyona dönmüş olacağız

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber sitesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!