Çin lideri Şi’nin Avrupa turu başlıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, Çin önderinin, 5 yıl ortadan sonra Avrupa’ya birinci ziyaretini yapacağını, tıpkı vakitte bu ziyaretin ‘küresel barış ve kalkınmaya olumlu katkı sağlamayı amaçladığını’ vurgularken, Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ile ne konuşacağı merak uyandırıyor.

Macron’un, Çin önderinin Fransa ziyareti sırasında Şi Cinping’e kimi tenkitler yöneltmeyi planladığını yazan Alman yayın organı Handelsblatt, gündemde Çin’in Rusya ile bağları ve Avrupa ile ticari rekabeti olduğunu kaydederken, Alman başbakanı Olaf Scholz’un ise Macron’un ateşli dürtüsünü paylaşmadığının altını çizdi.

Macron’un Çin’in ticaret kurallarına uymadığına inandığı belirtilirken, Fransız önderin, Pekin’i araba sanayisi de dahil olmak üzere üretimde ‘aşırı kapasite’ yaratmaya cüret ederek bilhassa Avrupa’ya büyük ölçüde ihracat gerçekleştirmesinden rahatsız olduğu aktarıldı.

Fransız önderin, 6 ve 7 Mayıs tarihlerinde Paris’te ağırlayacağı Şi’den ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna konusunda planlarını değiştirmesi ve Ukrayna ile olan çatışmanın tahliline yardımcı olması için Moskova üzerindeki tüm baskı araçlarını kullanmasını isteyeceği sav ediliyor.

Çin önderinin yalnızca Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile değil birebir zamanda Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile de bir ortaya geleceği Fransa ziyareti, milletlerarası toplum ve medyanın ilgisini daha da artırıyor.

AB’den Çin’e çok üretim tepkisi

Çin’deki “aşırı üretim kapasitesi” tezlerinin ağırlaştığı bu son periyotta, ABD’nin başlattığı argümanlara Çin’in vereceği karşılığa dair merak, Şi’nin bu ziyaretini giderek daha da değerli hale getirirken, ABD Maliye Bakanı Janet Yellen ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un son iki hafta içinde sırasıyla Beijing’i ziyaret ederek, Çin’in hevesinin öteki ülkelerin kendi otomotiv bölümü pak teknolojilerini geliştirmelerini engellediğinden şikayet etmişti.

Öte yandan Çin’i suçlayanlara mana veremediğini söyleyen Avrupa Parlamentosu üyesi Mick Wallace, kısa mühlet evvel yaptığı konuşmada, Avrupa’nın Çin’den şikayet etmek yerine örnek alması gerektiğini savunurken, Çin’in bir megavat elektrik üretim maliyetinin 75 ABD doları iken, Almanya’daki maliyetin ise 2023 yılında 250 doları bulduğuna işaret etti.

Wallace, bu nedenle Avrupa ülkelerinin bu hususta Çin’den öğrenmesi gerektiğini söz etti.

ABD öncülüğünde Batı ülkelerinin ‘aşırı üretim kapasitesi’ argümanı, birçok uzman tarafından siyasi olarak nitelendirilirken, Çin’in büyük yatırımlar sonrası ihraç ettiği elektrikli araç, lityum iyon pil ve gibisi teknolojik eser tedariklerinin global rekabeti artırdığı ve tıpkı vakitte global enflasyon baskısını da yumuşattığı kaydediliyor.

Çin ldieri Şi Cinping Avrupa cinsine hazırlanıyor
© AP Photo / Darko Vojinovic

Sonraki durak Sırbistan

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic yönetimi, daha evvel yaptığı açıklamada Çin lideri Şi Cinping’in 7-8 Mayıs tarihlerinde ülkeyi ziyaret edeceğini duyururken, önümüzdeki ziyaretin Şi’nin 2016’dan sonraki ikinci Sırbistan ziyareti olacağı, bununla birlikte Sırp başkan Vucic’in Şi’yi 2016’dan bu yana toplam 15 sefer Sırbistan’ı ziyaret etmeye davet ettiği belirtildi.

Macaristan

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’la 8-10 Mayıs tarihleri ortasında Budapeşte’de bir ortaya gelecek olan Çin lideri Şi’nin aynı zamanda Cumhurbaşkanı Tamás Szujok ile de görüşeceği bildirilirken, Orban ile planlanan tepenin, Çin ve Macaristan ortasındaki dostça işbirliğinde yeni bir sayfa açması bekleniyor.

Macaristan Başbakanı Orban, daha evvel Avrupa’nın Asya’nın daha süratli gelişmesinden ötürü hayal kırıklığına uğradığını vurgularken, son vakitlerde giderek artan sayıda Avrupa ülkesinin Asya ile bağlantılarını kesmek yerine işbirliği yapmayı tercih ettiğini söylemişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, Sırbistan ve Macaristan’ın da Çin’in Orta ve Doğu Avrupa’daki kıymetli stratejik ortakları olduğunu kaydetmişti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çin lideri Şi’nin Avrupa turu başlıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber sitesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!