Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan tasarruf açıklaması: Gereksiz harcamalardan kaçınmamız gerekiyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Kanal 7’de canlı yayımlanan Başşehir Kulisi programında gündemi kıymetlendirdi ve soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in görüşmesinin sorulması üzerine Yılmaz, görüşmeyi çok olumlu değerlendirdiğini vurguladı.

31 Mart Mahalli Yönetimler Genel Seçimleri’nin akabinde Türkiye’nin seçimsiz bir periyoda girdiğini, bu devrin ülke için tarihi bir fırsat olduğunu tabir eden Yılmaz, bu sürecin çok âlâ kıymetlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Siyaset alanında rekabetçi işbirliğine muhtaçlık bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, “Hem rekabet edeceksiniz hem de ülkenin geleceği ismine işbirliği yapacaksınız ortak menfaatlerimiz ve milletin beklentileri için. Yeni anayasa tartışmalarından tutun ekonomik ıslahatlara, toplumsal hususlara varıncaya kadar bir çok alanda iktidarıyla muhalefetiyle yapmamız gerekenler var. Dış siyasette çok değerli gündemlerimiz var. Bütün bu hususlarda siyasi kutuplaşmanın azalması, siyasi diyaloğun artması son derece yararlı. Sayın Cumhurbaşkanımız da bunu aslında ‘Türkiye’nin ihtiyacı’ halinde söz etti” diye konuştu.

‘Diyaloğun devam etmesi rekabetin ortadan kalkacağı manasına gelmiyor’

“Görüşmelerin ardı gelir mi?” sorusuna Yılmaz, “Cumhurbaşkanımız da iadeiziyarette bulunacağını tabir etti. Bu diyaloğun devam etmesinde büyük yarar var. Fakat bu rekabetin ortadan kalkacağı manasına gelmiyor, kesinlikle siyasi rekabet de devam edecektir” cevabını verdi.

CHP’den görüşmeye ait farklı seslerin duyulduğunun hatırlatılması üzerine Yılmaz, “Farklı sesler de duyduk. Sayın Özel’in gösterdiği tavır, gerçek bir tutum. Türkiye’nin muhtaçlığı neyse siyasetin bunu görmesi, halkın beklentilerini görmesi lazım” değerlendirmesinde bulundu.

‘Aylık bazda önemli düşüşler göreceğiz sonra da yıllık düşüşleri göreceğiz’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, enflasyonla çabaya ait yapılan çalışmalara ait soruları da yanıtladı.

Yılmaz, 3 yıllık perspektifle hazırlanan Orta Vadeli Program‘ın (OVP) kararlı formda uygulandığını ve sonuçlarının görüldüğünü lisana getirdi.

Yaz aylarında enflasyonda ivme kaybı yaşanacağını belirten ve “Yıllık bazda sayıların tepe yapacağı ay, mayıs enflasyonu” diyen Yılmaz, sonraki dört ayda süratli bir düşüşün olacağını kaydetti.

“Ne kadar düşer?” sorusu üzerine Yılmaz, “20 puanlık bir düşüş bekliyorum” tabirini kullandı.

Düşüşün temel tesirinin program olduğunu aktaran Yılmaz, “Aylık bazda önemli düşüşler göreceğiz sonra da yıllık düşüşleri göreceğiz” dedi. Yılmaz, enflasyonun gelecek yıl daha da düşeceğini, 2026 yılında ise tek haneye ulaşılacağını belirtti.

Finansal göstergelerde Türkiye’nin düzgünleşme sürecinde olduğunu söz eden Yılmaz, “Halk ne vakit hissedecek” sorusu üzerine de “Yaz devrinden sonra bunu daha fazla görmüş olacağız. Aslında otomotivde, bir grup alanlarda görmeye başladık bunları. Fakat besin ve hizmetlerde katılık var, onu kırmaya çalışıyoruz. Onlarla birlikte halkımızın hayatında daha fark edilir hale gelecek. Bu, enflasyon negatif olacak manasında değil, artış suratında çok önemli bir yavaşlama olacak” diye konuştu.

‘Yatırımlar, Türkiye’ye gelmeye başladı’

“Kredi derecelendirme kuruluşları not artırımı yaptılar. Bunlar ne mana söz ediyor?” sorusuna Yılmaz, “Esas olan yatırımların gelmesi. Yatırımlar Türkiye’ye gelmeye başladı. Bilhassa portföy yatırımlarında önemli bir artış görüyoruz. Direkt sermayede de çok umut verici sinyaller görüyoruz. Yatırımcı ilgisinin arttığını görüyoruz” cevabını verdi.

Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin, seçim süreçlerinin bitmesiyle siyasi inanç ortamını, istikrarı, öngörülebilirliği sağladığına işaret ederek, Orta Vadeli Program ve öteki dokümanlarla da siyaset belirsizliklerini giderdiklerini söyledi.

“Türkiye’de gerçek dal, yüksek faiz ortamından gelecek süreçte nasıl etkilenir?” sorusu üzerine Yılmaz, tüketimi dengeleyip, tasarrufları artırıp, bunu üretken alanlara kanalize etmeye çalıştıklarını anlattı.

‘Bütün bölümler elini taşın altına koymalı’

İşgücü piyasalarındaki ıslahatlarının, mesleksel eğitim alanındaki planlarının istihdama kıymetli katkı sunacağının altını çizen Yılmaz, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Önümüzdeki günlerde Yatırım Ortamını Düzgünleştirme Şurası’nı tekrar topluyoruz. Kamu ve özel kesim olarak oraya Ulusal Eğitim Bakanımızı davet edeceğiz. Uzun müddettir üzerinde çalıştığımız mesleksel eğitimle ilgili geniş bir önlem setini orada Ulusal Eğitim Bakanımız sunacak. Çalışma Bakanlığımız, Strateji Bütçe, Maliye, bütün kurumlarımızla ve özel kesitin temsilcileriyle birlikte bunları değerlendireceğiz, orada çeşitli adımlar atacağız. Yalnızca makro siyasetler değil, mikro müdahaleler de kıymetli. İstihdam açısından KOBİ siyasetimiz çok kıymetli. Bölgesel kalkınma, tarım siyasetimiz, hizmetlerde farklı çalışma modellerini geliştirmemiz bütün bunlarla birlikte düşünüyoruz.”

Yılmaz, “Türkiye’de alınabilecek tasarruf tedbirlerine” ait soruya, “Enflasyonla gayret topyekun çabadır. Kamusuyla, özel kesimiyle, sivil toplumuyla bu çabada bütün kısımların elini taşın altına koyması gerekiyor. Gereksiz harcamalardan, muhtaçlık duymadığımız tüketimden kaçınmamız gerekiyor” karşılığını verdi.

Artan tasarrufun, Türkiye’nin geleceğini güçlendirecek alanlara kanalize edilmesi gerektiğine dikkati çeken Yılmaz, “Bu anlayışla kamuda da bir çalışma başlatmış durumdayız. Koordineli bir çalışma yapıyoruz. Düzgün bir izleme sistemi kurmak istiyoruz. Yalnızca ilan etmekle kalmayacağız, uygulamanın takibi manasında da daha tesirli bir sistem kurmayı öngörüyoruz” görüşünü paylaştı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, araçlardan kamu binalarının kullanımına, doküman basımından merasim, eğitim faaliyetlerinin nerede, nasıl yapıldığına kadar her şeyi kalem kalem değerlendirdiklerini, netleştiğinde bunun kamuoyuyla paylaşılacağını aktardı.

“Araç kullanımı azaltılacak mı?” sorusuna Yılmaz, “Elbette, araçlarla ilgili tartışmalar var. Yalnızca araç değil, bina… Muhtaçlık yoksa niçin yeni bina yapalım? Mevcutları daha verimli nasıl kullanabiliriz diye bakıyoruz. En büyük tasarruf verimlilik. Harcama azaltmanın yanı sıra hangi alanda harcamamız varsa, bunu nasıl verimli hale getiririz diye bakıyoruz” sözlerini sarf etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan tasarruf açıklaması: Gereksiz harcamalardan kaçınmamız gerekiyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber sitesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!