Hamas, rehine görüşmelerine ilişkin İsrail’den resmi yanıt aldığını açıkladı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hamas’ın önerisi, 8 Nisan’da alınan Gazze tahlil teşebbüsüne cevaben Mısırlı ve Katarlı arabulucular tarafından 13 Nisan’da İsrail tarafına iletilmişti. Hamas kalıcı bir ateşkes için İsrail Savunma Kuvvetleri’nin enklavdan çekilmesi ve yerlerinden edilen şahısların daimi ikamet bölgelerine geri dönmesi taleplerini yinelemişti.

Hamas’ın üst seviye yöneticilerinden Halil El Hayya yaptığı açıklamada “Hamas bugün Siyonist işgalin 13 Nisan’da Mısırlı ve Katarlı arabuluculara sunduğu teklife resmi karşılığını aldı” açıklamasında bulundu.

Hamas ayrıyeten İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan Filistinlilerle yerleşim bölgesindeki radikallerin elindeki rehinelerin takası için ‘ciddi ve gerçek bir mutabakat yapmaya hazır olduğunu‘ vurgulamıştı.

Filistin hükümetinin ise ‘İsrail’in reaksiyonunu inceleyeceği‘ ve dikkatli bir değerlendirmeden sonra kararını açıklayacağı kaydedildi.

25 Nisan’da Beyaz Saray, ABD ve başka 17 ülkenin Filistinli Hamas hareketinin Gazze Şeridi’nde 200 günden fazla müddettir tuttuğu rehineleri özgür bırakmasını talep ettiğini açıklamıştı. Dokümanda bu türlü bir muahedenin acil ve kalıcı bir ateşkese yol açacağı, daha fazla insani yardımı ‘kolaylaştıracağı’ ve çatışmaların sona ermesine yarayacağı kaydedilmişti.

Yine Hamas, İsrail’in 1967 sonlarında bir Filistin devleti kurulmasını kabul etmesi halinde silah bırakacağını açıklamıştı.

8 Nisan’da Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanmasına yönelik Kahire görüşmelerinde ilerleme kaydedildiği ve taraflar ortasında odaklanılması gereken temel hususlarda uzlaşma sağlandığı bildirilmişti fakat bundan sonra rastgele bir ilerleme kaydedilmedi. 20 Nisan’da ise Amerika Birleşik Devletleri İsrail’e 26.4 milyar dolar tahsis edilmesini öngören bir tasarıyı kabul etmişti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu 15 Mart’ta rehinelerin hür bırakılmasına ait mutabakat konusunda Hamas tarafından sunulan konumun gerçekçi olmadığını lisana getirmişti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hamas, rehine görüşmelerine ilişkin İsrail’den resmi yanıt aldığını açıkladı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber sitesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!