Beyinde kalıcı hasara yol açan yiyecekler açıklandı: ‘Geçmeyen hafıza bozuklukları ortaya çıkıyor’

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fast food tipindeki yemeklerin insan sıhhatine yarardan çok zararının olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek. Brain, Behavior and Immunity üzerinden yayımlanan yeni bir araştırma da yağ oranı yüksek ve şeker içeren beslenme alışkanlıklarının beyne zararıyla ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor.

Araştırmanın sonuçlarına nazaran, sistemli olarak fast food ve abur cubur çeşidi yiyecekler tüketen bireylerde beyin sıhhati üzerinde olumsuz tesirler görüldü. Bu cins yiyeceklerin yüksek yağ, şeker ve tuz içeriği, beyin işlevlerini olumsuz tarafta etkileyebilir ve uzun vadede hafıza kaybına yol açabilir.

Çalışma, abur cuburla beslenen farelerde, daha sağlıklı bir diyete geçmelerine karşın yetişkinlikte de devam eden kıymetli hafıza eksiklikleri sergilediğini buldu. Abur cuburla beslenen fareler daha evvel hangi objeyi nerede gördüklerini hatırlayamadıklarını gösterirken, denetim kümesindeki fareler aşinalık gösterdi.

‘Geçmeyen hafıza bozukluklarına sahip oluyorlar’

Bu tesirler, hafıza ve öğrenme için değerli bir nörotransmitter olan asetilkolindeki bozulmalarla ilişkiliydi ve bu da diyetin beyin gelişimi üzerindeki kritik tesirini vurguluyordu. Araştırma, gençlerdeki berbat beslenme alışkanlıklarının bilişsel fonksiyonlar üzerinde geri döndürülemez tesirleri olabileceğini öne sürüyor.

Uzmanlar, sağlıklı beslenmenin değerini vurgulayarak, bilhassa çocuk ve gençlerin sağlıklı ve istikrarlı beslenme alışkanlıkları kazanmasının ehemmiyetini vurguluyor. Ayrıyeten, fast food ve abur cubur çeşidi yiyeceklerin tüketiminin sınırlanması ve yerine sağlıklı besinlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor.

USC Dornsife Edebiyat, Sanat ve Bilim Koleji’nde biyolojik bilimler profesörü Scott Kanoski, “Yalnızca bu makalede değil, başka birtakım yakın tarihli çalışmalarımızda da gördüğümüz şey şu ki, şayet bu fareler bu abur cubur diyetiyle büyüdüyse, o vakit geçmeyen hafıza bozukluklarına sahip oluyorlar. Şayet onları yalnızca sağlıklı bir diyete sokarsanız, bu tesirler ne yazık ki yetişkinliğe kadar devam eder.” dedi.

Alzheimer hastalığına benziyor

Çalışmayı geliştirirken Kanoski ile baş müellif ve doktora sonrası araştırma görevlisi Anna Hayes, evvelki araştırmaların yetersiz beslenme ile Alzheimer hastalığı arasında bir temas olduğunu gösterdiğini düşündü

Alzheimer hastalığından muzdarip bireylerin beyinlerinde, hafıza ve öğrenme, dikkat, uyarılma ve istemsiz kas hareketi gibi fonksiyonlar için gerekli olan asetilkolin ismi verilen bir nörotransmitterin düzeyleri daha düşük olma eğilimindedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Beyinde kalıcı hasara yol açan yiyecekler açıklandı: ‘Geçmeyen hafıza bozuklukları ortaya çıkıyor’

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber sitesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!