Sullivan, ABD’nin Suudi Arabistan ile olası savunma anlaşmasının koşullarını açıkladı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Demecini, “Bütüncül vizyon, ABD ile Suudi Arabistan ortasında ikili bir anlayış, İsrail ile Suudi Arabistan ortasında normalleşme ve Filistin halkı ismine manalı adımlar atılmasıdır” diye sürdüren Sullivan, tüm bu şartların hepsinin bir ortaya gelmesiyle savunma mutabakatının yolunun açılacağına dikkat çekerek, “Bunların hepsi bir ortaya gelmek zorunda. Bir parçayı başkalarından ayıramazsınız” sözlerini kullandı.

Sullivan’ın açıklamaları, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller’ın gazetecilere Washington’un ‘ABD ile Suudi Arabistan ortasındaki paketin ikili modülleri üzerinde mutabakata varmaya çok yakın olduğunu’ söylemesinden birkaç gün sonra gelirken, lakin Miller’a nazaran Riyad, Gazze’de sükûnet sağlanmadığı ve bağımsız bir Filistin devletine giden yol açılmadığı sürece muahedeyi imzalamayacağını açıkça belirtti.

Bloomberg, daha evvel ABD ve Suudi Arabistan’ın ‘tarihi bir muahedeye yaklaştıklarını’ ve Suudi Arabistan’a “Gazze’deki savaşı sona erdirmesi halinde güvenlik garantileri sunacaklarını ve İsrail ile diplomatik bağlantılara giden yolu açacaklarını” bildirmişti.

Ukrayna yardımları cephedeki durumu nasıl değiştirecek?

Sullivan, Riyad-Tel Aviv normalleşmesinin, ABD’nin, daha inançlı bir İsrail ve daha barışçıl bir bölge yaratılabilmesi için ‘inandığı tek yol’ olduğunun altını çizerken, Ukrayna’ya kısa vakit evvel onaylanan yardım paketini ve sonuçlarını da kıymetlendirdi.

Washington’un Kiev’e kısa müddet evvel onayladığı yardımın Rusya’nın cephe çizgisinde kazanımlar elde etmesini engelleyemeyeceğini itiraf eden Sullivan, Beyaz Saray’ın yeni yardım paketine karşın ‘önümüzdeki dönemde’ cephede hala ‘Rus atılımları’ beklediğini söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı, tıpkı vakitte Ukrayna’nın 2025 yılında akına geçmeyi planladığını da sav ederken, Financial Times, Sullivan’ın bu kelamlarının, Joe Biden’ın ABD başkanlık seçimlerini kazanması halinde Beyaz Saray’ın Ukrayna’daki çatışmanın gelişimini nasıl gördüğünü gösterdiğine dikkat çekti.

Gazete, 2025 yılında Ukrayna ordusunun rastgele bir karşı saldırısının ABD’den gelecek fonun artmasına bağlı olacağına da vurgu yaptı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sullivan, ABD’nin Suudi Arabistan ile olası savunma anlaşmasının koşullarını açıkladı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber sitesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!