YENİLEME-Merkez Bankası politika faizini yüzde 50 düzeyinde sabit tuttu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TCMB açıklamasında, Mart ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin, devam eden zayıflamaya karşın öngörülenden yüksek gerçekleştiği belirtilerek, “Tüketim malı ve altın ithalatındaki seyir cari istikrardaki güzelleşmeye katkı verirken, yakın döneme ait başka göstergeler yurt içi talepte direncin sürdüğüne işaret etmektedir. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve besin fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır. Heyet, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile ahengini yakından takip etmektedir” denildi.

Açıklamada Mart ayında atılan adımların tesiriyle finansal şartların önemli ölçüde sıkılaştığı vurgulandı ve eklendi:

“Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki tesirleri yakından izlenmektedir. Heyet, nakdî sıkılaştırmanın gecikmeli tesirlerini de göz önünde bulundurarak siyaset faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki üst yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir.

“Aylık enflasyonun ana eğiliminde besbelli ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen iddia aralığına yakınsayana kadar sıkı para siyaseti duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda bariz ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para siyaseti duruşu sıkılaştırılacaktır.

“Para siyasetindeki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında gerçek pahalanma ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon 2024 yılının ikinci yarısında tesis edilecektir.”

TCMB açıklamasında Kurul'un; makroihtiyati siyasetleri, piyasa düzeneğinin fonksiyonelliğini ve makro finansal istikrarı koruyacak nitelikte uygulamayı sürdürmekte olduğu belirtildi ve şöyle devam edildi:

“Bu çerçevede, kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda mali transfer düzeneği desteklenmeye devam edilecektir. Likidite gelişmeleri yakından takip edilerek, gerektiğinde sterilizasyon araçlarının aktif formda kullanılması sürdürülecektir.

“Kurul, siyaset kararlarını nakdî sıkılaştırmanın gecikmeli tesirlerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 gayesine ulaştıracak mali ve finansal şartları sağlayacak biçimde belirleyecektir.

“Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ait göstergeler yakından takip edilecek ve Şura, fiyat istikrarı temel gayesi doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır. Şura, kararlarını öngörülebilir, data odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.”

Hibya Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
YENİLEME-Merkez Bankası politika faizini yüzde 50 düzeyinde sabit tuttu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber sitesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!